4 Nisan 2015 Cumartesi

Ne Yiyelim Ne İçelim? - 2

Selam olsun okuyucularıma,

Gezdiğin gördüğün senin olsun bize yediğin içtiğini anlat diyorsanız, yemek yazımın devamı işte karşınızda.

-1-
Kore'ye gitmenin en güzel yanlarından biri Baskin Robbins yiyebilmektir sevgili arkadaşlar. Bu marka, inanılmaz lezzetli ürünlere, çok şirin rengarenk dükkanlara sahip bir dondurma markası. Birçok çeşit var, benim favorim Banana Monster ve Cookie bir şey bir şey. Fotoğrafta gördüğünüz cookie yani kurabiyeli olan BR dondurması. Her çeşidi almadan önce tatmanız mümkün. Tek kullanımlık mini pembe kaşıklarla istediğinizi ikram ediyorlar ve en sevdiğinize karar verip alıyorsunuz. Yeşil çaylı olanı tavsiye etmem ama dener bakarsınız. 
Kutuda ya da külahta alma şansınız var. Ayrıca şirin mi şirin dondurma pastaları da çok meşhur BR'nin. İsterseniz alır arkadaşınıza doğum günü sürprizi yaparsınız, isterseniz de hediye kartı satın alır ve seçme şansını arkadaşınıza bırakırsınız. Hediye kartı dediğim şey, para karşılığında aldığınız kuponlar. Mesela 20 liralık bir kupon alıp arkadaşınıza veriyorsunuz. Daha sonra arkadaşınız istediği bir zaman gidip 20 liralık alışveriş yapabiliyor. Fiyatlar çok ucuz değil ama porsiyonlar çok büyük o yüzden değiyor. Bir top dondurma yaklaşık 4TL. Dondurma pastalar da 40-60TL arası (zam oldu mu bilmiyorum, bu yaz bilgileri güncellerim). Çok lezzetli, çok meşhur bir marka BR. Her yerde de kolayca bulabilirsiniz.  

-2-
Kore'de Paris Baguette adlı ünlü bir fırın var arkadaşlar. Her türlü unlu mamül bulmanız mümkün. Tabii ki somun ekmek yok fakat değişik ekmek çeşitleri ve tatlılar mevcut. Adından da anlaşılacağı gibi Fransız markası. Bilirsiniz Fransa'nın da ekmeği meşhurdur. 
Her neyse, fotoğraftaki bu ürünün adını bilmiyorum. Ama hikayesi şöyle: Çok fazla gezi programı izleyen birisiyimdir. Yine bir gün bir yerleri izlerken buna benzer bir şey görmüştüm. Bir ülkenin çok meşhur bir tatlısıydı ve sunucu dükkanın önünde inanılmaz kuyruklar olduğundan bahsetmişti. Ürünün adını unuttum ama Kore'de ona benzer bu tatlıya rastlayınca denemek istedim. Belki de o değildir. Ama tadını çok beğendim. Olur da tatlı kremalı unlu bir şeyler yemek isterseniz, tavsiye edebileceğim bir yiyecek kendisi. 

-3-
Bu üzüm çok ilginç bir üzümdü. İngilizce bir ismi yok. Belki de Kore dışında herhangi bir yerde yok. Korece adını unuttum ama nerede görseniz tanırsınız tahminimce. Nesi ilginç derseniz şöyle anlatayım.
Genelde içi çıkarılarak yeniyor. Çıkarmaya uğraşmanıza gerek yok, ısırdığınız anda kabuğu gövdeden ayrılıyor. İç kısmı jelibondan bir tık daha yumuşak bir kıvamda ve tatlı. Dış kısmı işe ekşi ve çok güzel bir lezzete sahip. Böyle Asai üzümlü sakızlar var ya, onlar gibi bir tadı var. Asai üzümüne yapı olarak da benziyor ama ondan farklı bir şey. Kesinlikle yemelisiniz, ben çok sevmiştim. 

-4-
Ben bu semti unuttum :( Dediğim gibi o zamanlar blog yazmadığım için notlar almamıştım ama merak etmeyin, 90 gün sonra her ayrıntıyı burada bulacaksınız. Tam bir gezgin blogger gibi yazacağım ve her şeyi çok daha net öğreneceksiniz. 
Gelelim bu sarı şeylerin ne olduğuna. 
Bunlar, külah. Bu dükkan da bir miktar ünlü bir dükkan. O külahların içine dondurma koyuyorlar siz de afiyetle yiyorsunuz. Dondurma, klasik fast food dondurması gibi bir kıvamda ve lezzette. Külah ise, hani ucuz cipsler olur ya, çipitos, papatis, patipos gibi garip isimleri olan, küçükken dille ıslatıp birbirine yapıştırdığımız, neredeyse tuzsuz mısır cipslerinden söz ediyorum. (isimleri ben uydurdum, her hakkı saklıdır :D) Hah, bu külahlar da o cipslerin bir miktar daha serti. Güzel bir dondurma ama sıradan. Zaten onu sattıran da ilginç şekli. Ama alın. Alıp fotoğraf çekilirsiniz, genelde herkes böyle yapıyor. 


-5-
Aaa! Yemeyeni dövüyorlar.
Arkadaşlar karşınızda Bingsu. Kore ile ilgili azıcık bilgisi olan herkes bu tatlıyı bilir. Kore'de en meşhur tatlılardan biri bu arkadaşlar. Hatta en meşhuru. Birçok semtte bulabilirsiniz ama en ünlü dükkanlara gitmenizi öneririm. İsim olarak şu an hangisi en iyi bilmiyorum. Bu dükkan Suwon'daki en meşhur Bingsu'cuydu. Suwon'a arkadaşıma gittiğim zaman o götürmüştü beni.
-5-
Nasıl bir tatlı?
Açıkçası mantığı güzel değil. Bir kabın içine önce kırık buzları dolduruyorlar. Sonra üzerine neli söylediyseniz ondan koyuyorlar. Dondurma, bisküvi, tatlı fasulye(en meşhuru bu) vesaire vesaire...
Sonra yemeden önce hepsini güzelce bir karıştırıyorlar. Tüm dondurma, meyveler, bisküvi veya neliyse, hepsi buz ile karışıyor. Sonra da afiyetle yiyorlar.
Fikrimce, karıştırınca tatlı mundar oluyor. Çünkü buz, bütün lezzeti alıyor. O nedenle yalnız üst kısmını yemek daha güzel. Tabii bu benim fikrim.

İrem Hanım farkıyla ek bir bilgi daha: Gidince göreceksiniz, Kore'de inanılmaz bir buz tüketimi var. Tüm içecekler ağzına kadar buzla dolu geliyor ve içeceğini bitiren her Korelinin buz yemeye başladığını görüyorsunuz. Kıtır kıtır buz yiyorlar ve çok seviyorlar. Bu durum istisnasızdı. Türkiye'ye gelen Koreli arkadaşlarım bile buzsuzluktan şikayetçi. Çünkü kışın bile Kore'de tüm içeceklerin içine buz atılıyor. Artık bu durum alışkanlık haline gelmiş. Bu nedenle olmalı ki, Bingsu'nun malzemelerinin buzla karışması onları rahatsız etmiyor.

Bu günlük bu kadar olsun. Hepinize afiyet olsun.

Mini not: Nedense bu defa tüm fotoğraflarıma numara ekleyemedim. Eklediğim takdirde yazıyı bölüyordu, idare edin.




14 yorum:

  1. merhabaaaa :)) ilk yorumu ben yapmak istedim ve fikrimi belirtmek istedim :D benim denemek istediğim tek şey heralde şuan için "Kkultarae" ben yapımını internetten izlemiştim ve çok hoşuma gitmişti açıkçası :)) ayrıca arkadaşımın bana "yakwa" adında gönderdiği kurabiyeden tekrar yemek çok istiyorum.. tadı hala damağımda çok lezzetli idi... bence denemelisin!!! ^^ iyi akşamlarr Bursa'dan sevgiler öpüldün :^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabaaa!! *.*
      Açıkcası kkultarae henüz denemedim ama denediğim zamanda hemen yorumlarımı yazarım^^ Yakwa'yı da mutlaka tadacağım. Tavsiyeler için ve yorum için çok teşekkür ederim. Kocaman sevgiler benden Bursa'ya, hoşçakalın! <3

      Sil
  2. Irem abla merhaba 😊. Ben Marmara Üniversitesi Iletisim Fakültesi reklamcilik bölümünde okuyorum. Benimde en buyuk hayalim yuksek lisansimi korede yapmak ablacigim oncelikle senden bir ricam var olurda fırsatını bulursan bu süreçle ilgili bir yazı yazabilir misin blogda.Yani cok sevinirim ben ve
    bunu merak eden insanlar. Sevgiyle selamlıyorum seni. Hayatina senin kadar guzel gülen insanlar girmesi dileğiyle. 😘 yorumum yaziyla cok alakali degil ama bu arada seni çok çok çok çok tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, merhabalar. Bu konuyla ilgili en kısa zamanda güzel bir yazı yayınlayacağım. Şimdi sınav haftasında olduğum için vakit ayıramadım, takipte kalmanı öneririm.

      İyi dileklerin için de çok çok teşekkür ederim, umarım hayallerin en güzel şekilde gerçekleşir. Tüm kalbimle sevgiler <3

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. o kara üzüm bizim memlekette yetişiyor rizede bolca bulunur. tarihler öncesınde rizede üzüm tarlaları varmış ve saraplar yapılırmış sonra yaşak gelince salkımlar ve tarlalar kaldırılmış :D simdi sadece evin avlularında yetiştirilir.

    YanıtlaSil
  6. öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. o kara üzüm bizim memlekette yetişiyor rizede bolca bulunur. tarihler öncesınde rizede üzüm tarlaları varmış ve saraplar yapılırmış sonra yaşak gelince salkımlar ve tarlalar kaldırılmış :D simdi sadece evin avlularında yetiştirilir.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba bu yazıya denk geldim okudum şu asai üzümüne benziyor içi çıkarılıp yeniyor dediğiniz üzüm karadenizin yer yerinde var ve aynen bizde böyle içini çıkararak yiyoruz başka ülkeleri tanırken kendi harika ülkemizi daha önce tanımış olsak keşke...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hatice Hanım :)
      Doğrudur bilmiyordum. Bizim ülkemiz çok büyük olduğu için tanı tanı bitmez tabii ki. Sayenizde düzeltmiş olduk, teşekkür ederiz.

      Sil
    2. Önemli değil. Yorumumu şuan tekrar okuyunca biraz kaba olmuş söyleyiş tarzım kusura bakmayın^^

      Sil
  8. İrem Hanım merhaba. Cok samimi bir dille yazmışsınız blogunuzu.. Çokta akıcı. Zaman içinde iş güç telaşesi agır bastıgı zaman bırakmassınız umarım blog yazmayı:)) severek okudum..
    kara üzüm bizim buralarda da çok olur. Dirmit üzüm denir hatta bazı çeşitlerine. Bizim buralar dediğim yerde Kayseri ve çevresi:)

    YanıtlaSil
  9. o üzümden Türkiye'de de var sen yememişsin

    YanıtlaSil